Portfolio_fatimafransson12 copyLovisa Schelvander10921934_10152714199273261_1443420898_n

 Attachment-1

Läs om vad några av våra före detta elever gör nu!

Lovisa Schelvander
Studerar: Grafisk Design och Kommunikation (GDK) på Linköpings Universitet.
Pluggade på DG: Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling.

”Jag har alltid gillat att arbeta självständigt och det fick jag göra på Designgymnasiet. Vi fick arbeta mycket praktiskt med roliga utmanande uppgifter men även lära oss det teoretiska vilket jag känner var mycket värdefullt att ha med sig.

Det bästa med DG var närheten till lärarna och sammanhållningen i hela skolan. Det var en skön atmosfär som fick mig att utvecklas på flera plan.

Sista året i gymnasiet valde jag Grafisk kommunikation som individuellt val men visste då inte riktigt vad det var men det lät kul och intressant. Jag fick ett stort intresse för området och satt på fritiden och lekte i Photoshop. Jag kom fram till att det var grafisk kommunik

ation jag ville hålla på med och började söka efter utbildningar. Efter sommaren flyttade jag till Norrköping och började plugga på Linköpings Universitet. Jag går nu Grafisk design och Kommunikation (GDK) och absolut stortrivs. Mina framtidsdrömmar är många! Jag skulle vilja vidareutbilda mig ytterligare efter GDK och gå en kurs utomlands. Sedan skulle jag vilja få ett jobb som AD på en reklambyrå och efter det kanske driva ett eget företag.”

Tre ord som sammanfattar DG – Värdefullt, kreativt och skön atmosfär. /Lovisa

 

Julia Salo
Studerar: Internationell marknadsföring på IMF, Mälardalens högskola.
Pluggade på DG: Industridesign (som inte finns längre). Motsvarighet idag: Estetiska programmet med inriktning Inredning.

”På Designgymnasiet fick jag öva på min kreativitet och det har jag nytta av nu när jag pluggar projektledning. Att öva på att komma på nya idéer är verkligen värdefullt. Alla skisser som man gjorde, och som man ibland var ganska trött på var en bra träning och gav många bra idéer. Jag har haft stor nytta av mina kunskaper i Photoshop, Illustrator och InDesign. Det bästa med DG var hela atmosfären i skolan. Det var spännande och det hände saker hela tiden.

Jag hoppade på högskolan direkt efter studenten. Jag pluggar Internationell marknadsföringIMF Mälardalens högskola. Jag har hittat en perfekt utbildning som passar mig jättebra. Jag har alltid gillat presentera mina arbeten i skolan och hålla i projekt och det passar bra ihop med utbildningen. Eftersom jag tycker mycket om projektledning och marknadsföring så tänker jag att jag vill jobba med att leda en grupp, gärna med en grafisk inriktning.” /Julia

 

Julia Nyman
Studerar: Civilingenjör med inriktning samhällsbyggnad på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan)
Pluggade på DG: Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling.

”På Designgymnasiet lärde jag mig använda min kreativa sida. Det kan användas till mycket mer än att bara designa har jag märkt. Jag också lärt mig fördelarna med att skissa på 10 idéer och sedan välja den bästa istället för att bara köra på det första man kommer på. Det sättet att jobba kan användas till mer än bara design. Det känns som att jag har blivit bättre på att ta fram nya idéer när det gäller det mesta. Jag redan nu haft stor nytta av mina skisskunskaper och att använda program som Photoshop.

Det bästa tyckte jag var att det är så otroligt bra sammanhållning eftersom det är en ganska liten skola. Det kändes litegrann som en stor familj och jag kände aldrig att det var jobbigt att gå till skolan. Jag har fått med mig underbara vänner och erfarenheter jag kommer ha med mig livet ut. Det är väldigt roligt att det är så många designkurser för att vara ett teknikprogram. Jag vet ingen annat teknikprogram som har så mycket praktiskt designarbete som på DG.

Jag började plugga direkt efter studenten och läser till civilingenjör med inriktning Samhällsbyggnad på KTH. Det är det bästa valet jag gjort i hela mitt liv. Jag trivs jättebra och det känns helt rätt. Även om det är hårt plugg så är det roliga kurser och ett fantastiskt studentliv vid sidan om som gör att det är värt det.

Innan jag började på DG så var min dröm att bli arkitekt och få designa hus, men när jag märkte att de kurser jag egentligen tyckte var roligast var matte, fysik och konstruktion så ändrades mina drömmar lite. Nu vill jag bli den som planerar och konstruerar husen istället.

Även om själva utbildningen inte är har någonting med design att göra så har jag stor nytta av mina designkunskaper från DG. Jag är engagerad i flera föreningar på sektionen där jag får hålla det kreativa vid liv. Jag har till exempel nyligen blivit ansvarig för den grupp på sektionen som ritar och designar märken till overallerna.

Civilingenjör samhällsbyggnad är en väldigt bred utbildning och jag ändrar mig varje dag vilken inriktning jag vill välja till de sista åren. Det finns så mycket jag vill göra, men just nu är jag sugen på konstruktör eller byggprojektledning. Jag vill även åka iväg på utbytesstudier under slutet av utbildningen. Designintresset planerar jag att alltid ha kvar, men mer som en hobby vid sidan om.”

Tre ord som sammanfattar DG – Mysigt, kreativt och sprayfärg. /Julia

Fatima Fransson
Studerar: Bachelor-programmet Möbeldesign på The Royal Danish Academy i Köpenhamn
Pluggade på DG: Industridesign (som inte finns längre). Motsvarighet idag: Estetiska programmet med inriktning Inredning.

”Min passion för formgivning utvecklades på DG. Utbildningen gav mig bred kunskap, teoretisk som praktiskt. Jag fick en förståelse för att kommunicera för att utvecklas som elev men också i mitt sätt att formge. Att skapa och att ständigt omges med kreativa och härliga människor, elever som lärare var det bästa med skolan.

Efter studenten 2011 läste jag vidare på en 1-årig utbildning på Nyckelviksskolan, inriktning Färg, Form och Hantverk. Linjen gav mig grundläggande kunskap i olika tekniker och områden som måleri, textil till möbelformgivning.  Efter avslutade studier ville jag få perspektiv på yrken som tilltalade mig, jag tog kontakt med både stylister, scenografer till formgivare.  Avslutade min senaste praktik hos möbelformgivaren och industridesigner Monica Förster som gav mig värdefull kunskap för framtiden

Nu pluggar jag Möbeldesign på The Royal Danish Academy. Tittade på olika utbildningar via nätet, jämförde dem mot varandra och kom fram till vad som kändes rätt för mig.

   I framtiden vill jag med min formgivning komma närmare individen och de känslor, som form och rum kan uttrycka. Jag vill att mina upplevelser och funderingar hamnar i andras vardag, offentligt och i privat miljö.” /Fatima

 

Sofia Eriksson
Gör: jobbar med styling
Pluggade på DG: Hantverksprogrammet med inriktning Textildesign

 ”Allt började på Designgymnasiet. Det var där jag började skapa mitt kontaktnät och lärde känna personer från branschen som jag visste att jag ville verka inom. Det jag har lärt mig är att hålla på med det man älskar gynnar en i längden- man kommer jobba mycket men ändå inte tröttna.

På min första praktik i 2:an assisterade jag en stylist. Det var nytt för mig men jag visste att om jag inte testar mig fram kommer jag aldrig få veta vilken plats i modebranschen jag vill ha. Jag gillade det och det blev klart för mig att jag gillar styling. Samtidigt var det mycket annat som lockade också. När jag assisterade stylisten fick jag chansen att möta personer som hade andra yrken inom mode också.

Under Stockholms modevecka 2012 lärde jag känna chefdesignern/grundaren för en välkänt svensk klädmärke. Idag, precis två år efter att jag satt min fot i deras studio så hjälper jag fortfarande till där.

När de hade sin visning på Modeveckan 2014 hjälpte jag till med att koordinera påklädare backstage. Jag hjälpte även till under casting och fitting. Kollektionen stylades av en annan stylist som jag också fick chansen att jobba med.

Efter studenten var jag helt inställd på att börja plugga igen- men jag tror att mycket handlar om tillfälligheter. Jag såg att ett annat svensk klädmärke sökte en praktikant så jag skickade in en ansökan. Dagen efter blev jag kontaktad och det bokades in en intervju. Jag fick praktikjobbet på deras PR och marknadsavdelning. Jag höll till i deras showroom, lånade ut plagg till stylister och letade pressklipp i tidningar och online. Det var otroligt givand och även ett nytt område i modebranschen.

Nu jobbar jag med stylisten som jag fick kontakt med på klädföretaget där jag hjälpte till med visningar. Hon gör fantastiska jobb och har sen länge varit en person som jag ser upp till i svenska modebranschen. Jag fortsätter att utvecklas och samtidigt som jag är stylistassistent driver jag några egna projekt. Mer om det någon annan gång!” /Sofia