Designgymnasiet utför ett nobel(t) uppdrag

En två meter hög dalahäst i guld stod vid entrén till Handelshögskolan på Nobeldagen 2014. Fortsatte man sedan förbi och tog trapporna upp så mötte man förutom nobelgäster; skogsälvor, nattfjärilar, dansande vitklädda älvor, vargar i neonljus, en självlysande maskrosboll, svampar och träd samt gruvarbetare med extravaganta hjälmar-för att bara ge några exempel. Allt skapat av våra elever till Nobel NightCap, Nobelfestens efterfest.

Projektet är ett av Designgymnasiets större arbeten där eleverna får utmana sin kreativitet med en riktig uppdragsgivare. Flera av våra kurser som t ex Estetisk kommunikation, Formgivning och Textildesign kan kopplas till arbetet med Nobel. Det är det femte året i rad som skolan jobbar med projektet.

Sedan slutet av 70-talet har Nobel NightCap anordnats av Stockholms studenter. Nobel NightCap är namnet på den fest som tar vid efter Nobelmiddagens slut. Efter banketten i Stadshuset slussas Nobelgästerna till det mytomspunna festområdet i bussar. Pristagarna anländer i limousine. Journalist- och kameraförbud råder och hemlighetsmakeriet är stort.

Som traditionen bjuder smyckas varje rum på festen efter speciella teman, som ska genomsyra allt – kostym, dryck, mat och underhållning. Att temat är hemligt är en studenttradition, men det skapar också ett överraskningsmoment för gästerna. 2015 var det Stockholms universitet som stod för arrangemanget och temat var Äventyr. I år 2016 är det åter KTH som arrangerar festen.

Värdskapet går på rullande schema mellan KI, KTH, Handelshögskolan och Stockholms universitet. 2010 så engagerades elever från Designgymnasiet. 144 dräkter skapades och då var temat sagor. Vi sydde dräkter till Prinsessan och Grodan, Snövit, Törnrosa, Vargen, Sjöjungfrun och många fler. Vi skapade också dekor och tillbehör som pilbågar, korgar, hjälmar och riddarrustningar.

2011 var temat ”Marie Antoinette goes Lady Gaga”. Vilt, galet och färgsprakande. Även 2012 var spexigt och fantasieggande. Då stod KTH för arrangemanget och temat var cirkus. 2013 var det KI (Karolinska Institutet) som ordnade festen och temat var Jorden runt. Arbetet engagerade både inredningselever och modeelever.

Elevröst om projektet:

”Lärorikt och utmanande just för att man måste förhålla sig till ett givet tema. Det man skapar måste bli så bra som möjligt. Det är motiverande för att det är ett riktigt projekt som används i det ”verkliga livet”.”

Nobel Night Cap 2014 Tema: Sverige

 Nobel NightCap 2013 Tema: Jorden runt

Nobel NightCap 2012 Tema: Marie Antoinette goes Lady Gaga