Textildesign

Textildesign är en inriktning som förbereder dig på en framtid som mode- eller textildesigner eller inom textilbranschen. Vi erbjuder alla våra elever grundläggande behörighet. Med kurser i Textildesign och Mönsterkonstruktion får du prova på jobbet redan på skolan, och efter din examen är du redo att ta det första klivet ut i arbetslivet eller fortsatta högskolestudier. Exempel på vidare studier inom textil är Textilhögskolan i Borås och Beckmans designhögskola.

Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik (APL) under årskurs 2 och 3. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande mm. Exempel på praktikplatser för elever på Designgymnasiet är bl a Svenska Moderådet, Bea Szenfeld, Nikolaj d Étolies, Lindex, Camilla Wellton, SVT:s kostymförråd, Cirkus Cirkör m fl.

Nationellt program

Om Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du efter din examen kan arbeta inom textildesign. Under utbildningen får du lära dig att genomföra vanligt förekommande arbetsuppgifter från idé till färdig produkt. Det innebär att du kommer att kunna identifiera behoven, planera med skiss eller ritning, välja och hantera verktyg, material och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet. Även formgivning, entreprenörskap, kommunikation och service ingår i utbildningen. En viktig aspekt av utbildningen är att förstå samspelet mellan hantverk och estetik. Under din utbildning kommer du få lära dig att arbeta hållbart, genom att förstå konsekvenser som hantering av vissa material kan få för människor och miljön.

Nationell inriktning

Textil design

Inriktningen textil design ger dig kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom hantverksområdet. Inriktningen kan leda till arbete inom textilbranschen.

Lev drömmen

SKAPA PÅ SKOLTID

Om du vill jobba med färg, form och mönster i textil- och modebranschen så är Hantverksprogrammet med inriktningen Textildesign något för dig. Här får du konstruera mönster och designa egna kollektioner som du också tillverkar. Dessa fungerar som arbetsprov som du senare kan använda när du söker jobb eller vidare utbildningar på designskolor. På Designgymnasiet är skapandet och kreativiteten viktig, tillsammans med hela den industriella tillverkningsprocessen. Det innebär att du får jobba med hela designprocessen, från en första idé via skisser för hand, till färdigställning i datorn och slutligen drapering och tillverkning.

Om ansökan

Hur gör jag?

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat på posten. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

Ansökningskod

HVTEX