Det finns många olika yrken inom just mode. Allt från att sy och utveckla nya plagg till att vara imagekonsult. Men vad finns det för jobb och vad får man i lön? Hur kommer man in i modebranschen? Här reder vi ut allt om Jobb inom mode. 

Vad kan man få för jobb inom mode?

Det finns många varierande yrken inom mode. Men det kan vara svårt att få jobb i modebranschen. Jobbar man inom mode jobbar man oftast i ett modehus eller på ett magasin eller som frilansare. Här är några roller man kan arbeta med inom mode: 

Imagekonsult eller Stylist

En imagekonsult eller en stylist är en person som hjälper människor som vill utveckla eller förbättra sitt utseende eller stil med hjälp av imagekonsultens kunskaper inom ämnet. 

Modell

Modellyrket är ett av de svårare jobben att få inom modeindustrin. Som modell så jobbar man troligen åt en modellagentur. Modellagenturen hjälper en att få olika uppdrag för bland annat modetidningar, klädbutiker eller om man har tur stora modehus.

Moderedaktör

Redaktören är den som är “chefen” på till exempel ett magasin och ger uppgifter till fotografer, makeup-stylister och så vidare. De jobbar också med att hålla koll på på trender, bloggar och hemsidor för att se vad som är “inne”. 

Modedesigner

En modedesigner är en av hjärnorna bakom hela designavdelningen. Som modedesigner så ritar och designar man de nya kollektionerna. De tecknar inte bara på papper utan tillverkar olika klädesplagg för hand och testar prototyperna på mannekänger. 

Mönsterkonstruktör 

Yrket kanske får det att låta som man skapar mönster hela dagarna men är ganska likt modedesigners uppgifter. De arbetar med andra designers och inköpare för att utveckla nya kollektioner. Deras uppgift är att ta fram visioner och sedan föra det vidare till nästa steg med passform, silhuetter och funktion. 

Garment technical designer

En garment technical designer kan ha många roller i en, de är specialiserade i de tekniska områden. T.ex som passform inom konfektions- och produktionsteknik, mönsterkonstruktion och gradering, rationell sömnad, produktionsplanering samt produktionstekniskt ledarskap. Från skiss till färdigt plagg. 

Modevisning av Designgymnasiet

Hur mycket kan man tjäna om man jobbar med mode?

Eftersom mode är så pass brett är det svårt att fastställa en lönesättning. Allt beror på olika faktorer som roll, position, erfarenheter och geografisk områden. Jobbar man i Paris eller i Stockholm kan lönen också variera.  

Hur får man jobb inom mode?

Det är svårt att få jobb inom modebranschen eftersom det finns fler som vill jobba med mode än det finns jobb. Därför behöver företagen sällan lägga ut vanliga jobbannonser utan de flesta får jobb genom kontakter. Det finns inget konkret sätt att få jobb inom modebranschen utan det finns många olika sätt att komma in i branschen. Ens karriär kanske börjar på en klädbutik som säljare, eller så arbetar man extra hårt på sin praktikplats inom något-moderelaterat, eller så har man kontakter som jobbar inom mode.

Nätverk och kontakter

För att få jobb i allmänhet inom alla branscher är kontakter alltid viktigt. Någon känner alltid någon annan. Just i modebranschen är nätverkande superviktigt, man kommer nästan alltid behöva någon annan som referens. Ett bra sätt att skapa nätverk och kontakter är genom LinkedIn som vars syfte är att skapa jobbkontakter. I många fall så är det nästan ett krav att arbeta gratis i en period på internships eller praktikplatser. Även om detta inte är optimalt så kan det hjälpa ens karriär inom modeindustrin.

Du kan även läsa Gustav Broströms tips om du vill jobba inom modebranschen.

Utbildning

På gymnasienivå kan du gå Designgymnasiets inriktningar Modedesign eller Textildesign i Sickla. På högskolenivå finns till exempel Beckmans kandidatprogram som heter Mode. Det finns många kurser inom mode, design och textil. 

Mode och design

För att mode ska utvecklas och skapas behöver man vara kunnig och kreativ i design. Men varför då, hur hänger de två ihop? Det finns inget mode utan design. De två är sammanlänkade och det krävs att man är kunnig inom just design för att kunna skapa mode. Men det finns massa olika designjobb som inte bara berör mode. Design har en mängd sammanlänkningar med olika ämnen som inredning, produktdesign och arkitektur.