Iraklis Papaeracleous jobbar som lärare i arkitektur på Designgymnasiet Kungsholmen. Han håller bland annat i ett utbytesprojekt där studenterna på skolan ritar en byggnad som franska studenter sedan bygger. I början av maj 2021 blev han intervjuad av bransch- och medlemstidningen Arkitekten. Läs hela artikeln här.

Lärare efter gedigen utbildning

Iraklis utbildade sig på Cypern och läste sedan en master på KTH i Stockholm, efter det valde han att börja undervisa inom ämnet. Idag är han omtyckt av både elever och kollegor på Designgymnasiet.

– Jag har fått stort förtroende och är tacksam för det. Första gången jag steg in i klassrummet hade jag ingen erfarenhet men det kändes som att jag alltid undervisat, säger Iraklis Papaeracleous i en intervju med Arkitekten.

Möten med elever och fina kollegor

Det bästa med att vara lärare är alla möten med fantastiska elever, tycker Iraklis och på frågan om vad han tycker är det bästa med just Designgymnasiet svarar han att det bästa är hur design alltid ligger i fokus och kopplar samman många kurser.

– Fina kollegor, perfekt rektor, duktiga elever – på Designgymnasiet finns allt man önskar som lärare, fortsätter han.

Ska bli behörig ämneslärare

Just nu, parallellt med sitt arbete på gymnasiet, läser Iraklis en kompletterande pedagogisk utbildning för att bli behörig ämneslärare. Resan hit har inte varit enkel, men Iraklis har fortsatt kämpa för att få möjlighet att läsa sin behörighet.

– Jag älskar att undervisa, det är ofta mer självständigt än att vara nyanställd på ett arkitektkontor, säger Iraklis till Arkitekten.

Han hoppas att i framtiden kunna kombinera jobb som arkitekt med deltidsjobb som lärare.

Roligt och kreativt yrke

Iraklis läste själv arkitekturkurser på gymnasiet och uppskattade sin egen skoltid.

– Att vara arkitekt är ett kreativt yrke. Om du har intresse för det estetiska och för att rita, även för hand, är du välkommen till Designgymnasiet, säger Iraklis.