Skräddaryrket är ett äldre yrke som har ursprung i 1300-talet. De kan sy kläder speciellt åt en kund efter deras önskan. Men vad hände med skräddaryrket och varför är det inte så populärt att vara skräddare längre?

Vad gör en skräddare?

En skräddare jobbar med hantverk och skapar plagg speciellt åt en kund. Skräddaren skapar ett unikt plagg från just kundens önskemål. Men en skräddare kan också förändra redan färdiga plagg för att anpassa kundens figur. För att man ska ha titeln skräddare behöver man gå igenom ett speciellt prov. Det görs för att en behöver prövas i sina specialiseringar som skräddare: herr-, dam- och klänningsskrädderi, passform och utförande av process till exempel. Till skillnad från en sömmerska som inte behöver göra ett prov för att erkännas som sömmerska, de gör också “lättare” söm än vad en skräddare gör. 

Historia 

Skräddare är ett mycket gammalt yrke som funnits sedan omkring 1300-talet. På den tiden ansåg man skräddaryrket vara ett “fint” yrke. Skräddare hade ett eget skrå, ett eget organisationssystem för hantverkare. Detta skrå gav de olika privilegier. Till exempel hade de monopol i deras arbete, att det inte skulle finnas andra variationer som skräddare: till exempel mönsterkonstruktör. Sedan var de fria från att betala skatt. 

Men det är tyvärr väldigt svårt att hitta information om yrket förrän man närmar sig 1600-talet. På 1600-talet i Frankrike framförallt (och i de flesta andra länderna) så var skräddare ett mycket viktigt jobb. De sydde kläder åt både de fattiga och de rika. Dock var det bara män som fick vara skräddare fram till 1675, då bad kvinnorna till kungen om att få sy åt andra kvinnor. Kungen gav sin tillåtelse men – de fick inte sy korsetter. 

Yrket hade sett ungefär likadant ut fram tills 1800-talet då den industriella revolutionen skedde runt om i hela Europa. Då började antalet skräddare långsamt minska i takt med att kläder började tillverkas i fabriker på ett mycket billigare sätt. Idag då majoriteten av kläder finnas att köpa i butiker så finns det inte många skräddare kvar.

Skräddarsydd kostym från Designgymnasiet.

Vilka ändringar kan en skräddare göra

En skräddare kan göra mycket med kläder och olika tyger, men det beror också på vilka färdigheter skräddaren har och vad de är villiga att göra. De kan skapa en kostym från grunden, eller fixa en dragkedja eller sy ett par byxor. Det viktigaste för skräddaren är att kläderna ska passa snyggt på just dig. Men det bli svårt att rada upp vilka ändringar de faktiskt kan göra, därför nämner vi 3 saker en skräddare inte kan göra.

Det en skräddare inte gör

Ta bort insydda axelvaddar från en kavaj

Tar man bort ett par insydda axelvaddar ut ur plagget så tappar det både form och bredd. Vilket gör att tyget faller helt fel och troligtvis lägger sig skrynkligt och konstigt på dina axlar. Så det kan man inte be en skräddare att göra, även om axelvaddarna ser “konstiga” ut. 

Göra en kavaj smalare över axlarna

Det går jättebra att korta ärmarna eller sy in en kavaj i midjan men att göra kavajen smalare över axlarna är i princip omöjligt. Detta för att kavajens axelbredd är det grundläggande måttet för kavajens storlek. Så var därför noga med att bara köpa kavajer som sitter perfekt över axlarna. 

Göra en kavaj längre

Att göra en kavaj längre är en förfrågan som skräddaren inte kan utföra eftersom det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tyg i kavajen för att göra den längre. Med kostymbyxor går det oftast att ta ut 1 eller 2 centimeter, men kavajer kan man tyvärr inte göra detta med.

Lön som skräddare

Som skräddare varierar lönen väldigt mycket beroende på vart man jobbar och hur mycket erfarenhet en har. Som skräddare är det vanligt att man driver en egen ateljé som egenföretagare men man kan även arbeta i en butik som säljer kläder och göra kundanpassade ändringar åt butikens kunder. Medellönen för en egenföretagande skräddare ligger på ungefär 160 kr i timmen i genomsnitt för både kvinnor och män enligt SCB statistik från 2018.

Utbildning inom skrädderi

På gymnasienivå kan man gå Hantverksprogrammet med inriktningar Textildesign eller Modedesign. På högskolenivå finns det bland annat Hantverksakademin, Tillskärarakademin, Textilhögskolan i Borås. Efter sin utbildning behöver man inte bara arbeta som skräddare, det finns många jobb inom mode som kan vara nära till skräddaryrket och som kräver samma kunskaper.