Designgymnasiet

Arkitektur och design

Arkitektur är en bransch som knyter samman områdena teknik och design. Arkitekten använder sig av ritningsteknik, teori och matematiska beräkningar i kombination med design, fantasi och kreativitet för att skapa byggnader och stadsmiljöer som ska inspirera, vara vackra och funktionella. Exempel på en arkitekts arbete kan vara allt från en ritning på en villa till en färdigbyggd bro eller ett helt bostadsområde.

 

 

Anmäl dig till Öppet hus

 

Vad får man göra arkitektur och design?

På vår utbildning får du lära dig hur man ritar och konstruerar byggnader och stadsmiljöer från kreativ skiss till ritning med hjälp av teori, matematik och 3D-modellering. Din fantasi får fullt spelrum för att skapa ditt drömsamhälle samtidigt som du lär dig hur en byggnad blir till och vilka begränsningar som finns och vad som är möjligt. Dina främsta verktyg för att utvecklas under dina tre år hos oss och efter är framförallt: CAD-program, 3D-program, dator, penna, husmodeller, miniräknare, Photoshop, och sist men inte minst – din passion för design!

 

Vem ska plugga Arkitektur och design?

Om du är intresserad av teknik och matematik men har också en kreativ ådra där du tycker om att uttrycka dig visuellt. Du behöver inte ha förkunskaper om grafiska verktyg, arkitektur eller CAD – det lär du dig hos oss. Däremot behöver du vara beredd på utmanande kurser i naturvetenskapliga ämnen som matematik och fysik, samt inom teknik. Kurser i matematik och fysik går även i högt tempo och innebär mycket eget ansvar utanför undervisningen.

 

Om Teknikprogrammet

Teknikprogrammet med inriktning Arkitektur och design ger dig en av de bredaste behörigheterna mot högskolan. För dig som vill läsa vidare på någon typ av teknisk utbildning är detta utbildningen för dig. Teknikprogrammet innehåller även fysik, teknik, kemi samt tre obligatoriska kurser i matematik. Under årskurs tre kan du som elev även lägga till Matematik 4 för att få ännu bredare högskolebehörighet.

Nationellt program

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program där du får kunskaper om teknik och teknisk utveckling. Efter studenten är du behörig till de flesta tekniska utbildningar på universitet. Under utbildningen kommer vi att fokusera på teknikens roll i samspelet mellan människa och natur med fokus på hållbar utveckling. Du kommer att utveckla dina kunskaper inom teknik, fysik och matematik, med inriktning mot tekniska processer.

Det råder ingen tvekan om att den digitala tekniken är framtiden inom många fält. Därför kommer alla ämnen du läser hjälpa dig att utveckla din förmåga att använda digital teknik, särskilt som ett redskap för teknik och teknisk utveckling.

Nationell inriktning

Samhällsbyggande och miljö

På inriktningen kommer du att lära dig om samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Vi kommer att behandla byggande och miljöfrågor ur många perspektiv: såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Om ansökan

Så här gör du

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat på posten. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

Ansökningskod

TESAM

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1a:150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1c100
Matematik 2c100
Matematik 3c100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Gymnasiearbete100
Programgemensamma ämnenPoäng
Fysik 1a150
Kemi 1100
Teknik 1150
InriktningsämnenPoäng
Arkitektur - hus100
Hållbart samhällsbyggande100
Byggnadsverk100
ProgramfördjupningPoäng
Arkitektur - rum100
Bild & form 1a150
CAD 150
Design 1100
Designmodeller100
Individuellt valPoäng
Individuellt val200
Summa: 2500