Designgymnasiet

Grafisk design

På Grafisk design får du från första stund börja skapa från penna till dator. Om du är intresserad av att måla, rita och skapa grafik i dator är grafisk design utbildningen för dig. Du måste inte ha några förkunskaper när du söker till oss – men att ha ett intresse för färg och form är viktigt. 

 

Anmäl dig till Öppet hus

 

Vad får jag lära mig på Grafisk Design?

Dina viktigaste verktyg under utbildningen är dator, penna, Photoshop, Indesign, illustration och PMS-skalor. Under din tid hos oss kommer du att bli vägledd av lärare med erfarenhet inom reklam och grafisk design som stöttar dig från idé till färdig grafisk produkt.

Utbildningen ger både grundläggande kunskaper inom bild- och formområdet och stimulerar till personlig utveckling i idéformulering och gestaltning. Du lär dig bland annat arbeta i Adobe CC och skapa allt från layouts och logotyper till illustrationer och grafik.

 

Efter examen

Efter tre år är du väl förberedd för vidare studier inom grafisk design. Det finns mängder av vidareutbildningar och specialiseringar inom branschen för dig som vill fortsätta. Du får också behörighet till studier på högskola och universitet mot en mängd andra yrken.

Nationellt program

Estetiska programmet

Estetiken handlar om hur olika konstnärliga uttrycksformer uppfattas av människors sinnen. Vad är fint, vad är fult och vem bestämmer det? Estetiska programmet är högskoleförberedande och utgår från ett konstnärligt, kulturellt och kommunikativt perspektiv. Utifrån det får du utveckla dina kunskaper om de estetiska uttrycksformerna och om människans roll i världen, genom historien och i samtiden.

Under din utbildning hos oss kommer du att arbeta med skapande, både på egen hand och tillsammans med andra.  En viktig del av programmet är att du får utveckla din förmåga att kommunicera dina tankar och idéer med hjälp av estetiska uttrycksmedel.

Nationell inriktining

Bild och form

Du kommer att få lära dig hur man framställer bilder med olika tekniker, både i 2D och 3D. Du kommer att utveckla din förmåga att uttrycka dig visuellt, och även hur man tolkar visuella uttryck ur olika perspektiv. Dessutom får du möjlighet att välja någon del av bildområdet som du vill fokusera på.

Om ansökan

Så här gör du

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat på posten. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

Ansökningskod

ESBIL

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Historia 2b - kultur100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1b100
Naturkunskap 1b100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Gymnasiearbete100
Programgemensamma ämnenPoäng
Estetisk kommunikation 1100
Konstarterna och samhället50
InriktningsämnenPoäng
Bild och Form 1b100
Bild100
Form100
Bildteori100
ProgramfördjupningPoäng
Design 1100
Digitalt skapande 1100
Grafisk illustration100
Grafisk kommunikation 1100
Grafisk kommunikation 2100
Individuellt valPoäng
Individuellt val200
Summa: 2500