Designgymnasiet

Inredningsdesign

Inredningsdesign är en nisch inom arkitekturen som lägger mer fokus på det estetiska än det tekniska. Materialet som inredaren tar fram kan användas som bilder, försäljningsunderlag eller ritningar som blir till färdiga möbler och inredningar.

 

 

Anmäl dig till Öppet hus

 

Vad får jag lära mig på Inredningsdesign?

På vår utbildning använder du dig av färg, form, teori och fantasi när du tar din idé från handskiss som du tar vidare in i datorn och fram till en färdig produkt. Dina främsta verktyg under utbildningen är dator, 3D-program, modeller, färger, penna, färgprover, NCS-skalor, moodboard och framförallt din passion för design och inredning. Dina lärare som har erfarenhet från branschen guidar dig hela vägen. Att få öva och upprepa designprocessen om och om igen är en viktig del i lärandet.

 

Vem ska söka Inredningsdesign?

Du har ett intresse för att med bilden i fokus kombinera, visualisera och pröva- färger, former och mönster för att ta fram inredningar och möbelmodeller. Du behöver inte ha några förkunskaper inom inredning, bara ett brinnande intresse.

 

Om det Estetiska programmet

Estetiska programmet är högskoleförberedande och inriktningen bild och form ger mycket utrymme för ditt intresse, att inreda och skapa. Efter utbildningen är du behörig att läsa vidare på högskola, det finns även en uppsjö folkhögskolor och yrkesutbildningar som du kommer vara väl förberedd för. Vill du börja jobba mer direkt kan en position som assistent eller hos en inredningsarkitekt eller ett möbelföretag vara en väg.

Nationellt program

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv. Estetik handlar om hur olika uttryck uppfattas av människans sinnen. Estetiken kan förstås som specifika konstformer likaväl som en del av kulturen, definierad som formerna för kommunikation, samexistens och gemensam förståelse mellan människor. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att arbeta skapande. Både individuellt och i samverkan med andra ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel. Under utbildningen ska eleverna därför pröva såväl ett konstnärligt som ett vetenskapligt förhållningssätt.

Nationell inriktning

Bild och form

Inriktningen bild och formgivning ska ge fördjupade kunskaper i två- och tredimensionella bildframställningstekniker. Den ska utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig och kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera över visuella uttryck ur olika perspektiv. Inriktningen ska ge kunskaper om det breda bildområdet samt dess tillämpningar och kombinationsmöjligheter i den mångskiftande visuella kulturen. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några delar av bildområdet.

Ansökningskod

ESBIL

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Historia 2b - kultur100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1b100
Naturkunskap 1b100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Gymnasiearbete100
Programgemensamma ämnenPoäng
Estetisk kommunikation 1100
Konstarterna och samhället50
InriktningsämnenPoäng
Bild och Form 1b100
Bild100
Form100
Bildteori100
ProgramfördjupningPoäng
Arkitektur - rum100
Design 1100
Digitalt skapande 1100
Formgivning 1100
Formgivning 2100
Individuellt valPoäng
Individuellt val200
Summa: 2500