dg-liggande

Textildesign

Textildesign är för oss lika med design och fokus på hantverket. På textildesign lär du dig att bli riktigt bra på att sy. Textildesignern har stor kunskap inom designprocessen och hantverket.

 

 

Vad får jag lära mig på textildesign?

Här får du lära dig att sy på en yrkesmässig nivå. Du kommer arbeta med att sy 12 timmar i veckan och du lär du dig allt från grunderna till avancerad finsömnad. Dina främsta verktyg är: penna, dator, pensel, symaskin, industrimaskiner, sax och sist men inte minst din kreativa förmåga!

Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik (APL) under årskurs 2 och 3. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande med mera. Exempel på praktikplatser är bland annat Svenska Moderådet, Bea Szenfeld, Nikolaj d Étolies, Lindex, Camilla Wellton, SVT:s kostymförråd, Cirkus Cirkör m fl.

 

Vem ska söka till textildesign?

Du är intresserad av att sy och är nyfiken på den kreativa process det innebär att skapa inom textilfältet. Du behöver inte ha förkunskaper inom textil, detta lär du dig hos oss.

 

Om Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram vilket innebär att du får verkligt mycket tid att jobba med ditt intresseomåde sömnad och design. Du kan börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textil branschen. Det finns också många möjligheter för lärlingsplatser, yrkesutbildningar och kurser på folkhögskola. Vill du läsa in din högskolebehörighet kan du enkelt välja till dessa kurser hos oss.

 

Nationellt program

Om Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du efter din examen kan arbeta inom textildesign. Under utbildningen får du lära dig att genomföra vanligt förekommande arbetsuppgifter från idé till färdig produkt. Det innebär att du kommer att kunna identifiera behoven, planera med skiss eller ritning, välja och hantera verktyg, material och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet. Även formgivning, entreprenörskap, kommunikation och service ingår i utbildningen. En viktig aspekt av utbildningen är att förstå samspelet mellan hantverk och estetik. Under din utbildning kommer du få lära dig att arbeta hållbart, genom att förstå konsekvenser som hantering av vissa material kan få för människor och miljön.

Nationell inriktning

Textil design

Inriktningen textil design ger dig kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom hantverksområdet. Inriktningen kan leda till arbete inom textilbranschen.

Lev drömmen

SKAPA PÅ SKOLTID

Om du vill jobba med färg, form och mönster i textil- och modebranschen så är Hantverksprogrammet med inriktningen Textildesign något för dig. Här får du konstruera mönster och designa egna kollektioner som du också tillverkar. Dessa fungerar som arbetsprov som du senare kan använda när du söker jobb eller vidare utbildningar på designskolor. På Designgymnasiet är skapandet och kreativiteten viktig, tillsammans med hela den industriella tillverkningsprocessen. Det innebär att du får jobba med hela designprocessen, från en första idé via skisser för hand, till färdigställning i datorn och slutligen drapering och tillverkning.

Om ansökan

Hur gör jag?

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat på posten. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

Ansökningskod

HVTEX

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 100
Gymnasiearbete 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Entreprenörskap 100
Hantverk - introduktion 200
Tradition och utveckling 100
Inriktningsämnen Poäng
Textil design 1 200
Textil design 2 200
Material och miljö 100
Programfördjupning Poäng
Textil design 3 200
Textil design 4 200
Mönsterkonstruktion 1 100
Mönsterkonstruktion 2 100
Textil design 4 - specialisering 50
Textil design 5 - specialisering
Individuellt val Poäng
Individuellt val 200
Summa: 2450