Designgymnasiet

Textildesign

Textildesign är för oss lika med design och fokus på hantverket. På textildesign lär du dig att bli riktigt bra på att sy. Textildesignern har stor kunskap inom designprocessen och hantverket.

 

 

Anmäl dig till Öppet hus

 

Vad får jag lära mig på textildesign?

Här får du lära dig att sy på en yrkesmässig nivå. Du kommer arbeta med att sy 12 timmar i veckan och du lär du dig allt från grunderna till avancerad finsömnad. Dina främsta verktyg är: penna, dator, pensel, symaskin, industrimaskiner, sax och sist men inte minst din kreativa förmåga!

Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik (APL) under årskurs 2 och 3. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande med mera. Exempel på praktikplatser är bland annat Svenska Moderådet, Bea Szenfeld, Nikolaj d Étolies, Lindex, Camilla Wellton, SVT:s kostymförråd, Cirkus Cirkör m fl.

 

Vem ska söka till textildesign?

Du är intresserad av att sy och är nyfiken på den kreativa process det innebär att skapa inom textilfältet. Du behöver inte ha förkunskaper inom textil, detta lär du dig hos oss.

 

Om Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram vilket innebär att du får mycket tid att jobba med ditt intresseområde, sömnad och design. Du kan efter studenten börja jobba som textildesigner på instegsnivå inom textilbranschen. Det finns också många möjligheter för lärlingsplatser, yrkesutbildningar och kurser på folkhögskola. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet mot en mängd andra yrken.

Nationellt program

Om Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du efter din examen kan arbeta inom textildesign. Programmet ger dig också grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på universitet och högskola. Under utbildningen får du lära dig att genomföra vanligt förekommande arbetsuppgifter från idé till färdig produkt. Det innebär att du kommer att kunna identifiera behoven, planera med skiss eller ritning, välja och hantera verktyg, material och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet. Även formgivning, entreprenörskap, kommunikation och service ingår i utbildningen. En viktig aspekt av utbildningen är att förstå samspelet mellan hantverk och estetik. Under din utbildning kommer du få lära dig att arbeta hållbart, genom att förstå konsekvenser som hantering av vissa material kan få för människor och miljön.

Nationell inriktning

Textil design

Inriktningen textil design ger dig kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom hantverksområdet. Inriktningen kan leda till arbete inom textilbranschen.

Lev drömmen

SKAPA PÅ SKOLTID

Om du vill jobba med färg, form och mönster i textil- och modebranschen så är Hantverksprogrammet med inriktningen Textildesign något för dig. Här får du konstruera mönster och designa egna kollektioner som du också tillverkar. Dessa fungerar som arbetsprov som du senare kan använda när du söker jobb eller vidare utbildningar på designskolor. På Designgymnasiet är skapandet och kreativiteten viktig, tillsammans med hela den industriella tillverkningsprocessen. Det innebär att du får jobba med hela designprocessen, från en första idé via skisser för hand, till färdigställning i datorn och slutligen drapering och tillverkning.

Om ansökan

Hur gör jag?

När det är dags att göra ditt gymnasieval kommer du få ett lösenord hemskickat på posten. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval.

Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Både du och din vårdnadshavare måste sedan skriva på din ansökan.

Ansökningskod

HVTEX

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap50
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2*
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3*
Engelska 6*
Gymnasiearbete100
Programgemensamma ämnenPoäng
Entreprenörskap100
Hantverk - introduktion200
Tradition och utveckling100
InriktningsämnenPoäng
Textil design 1200
Textil design 2200
Material och miljö100
ProgramfördjupningPoäng
Mönsterkonstruktion 1100
Mönsterkonstruktion 2100
Textil design 3200
Textil design 4200
Textil design 4 - specialisering50
Textil design 5 - specialisering50
Individuellt valPoäng
Individuellt val200
*Grundläggande högskolebehörighet
Från och med höstterminen 2023 innehåller alla yrkesprogram kurserna som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som elev kan aktivt välja bort dem inför årskurs 2.
Summa: 2500